
27 października odbył się trzeci finał konkursu kulinarnego dla młodzieży ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego został zrealizowany w ramach projektu finansowanego w całości z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Uczestnicy mieli nie lada wyzwanie – przygotować przystawkę – tatara wołowego oraz danie główne – schab wieprzowy. Uczniowie pokazali, że pomysły na klasyczne dania nie zostały jeszcze wyczerpane a ich sposoby na ich przygotowanie ogranicza jedynie wyobraźnia kucharza. Dziesięć drużyn i dziesięć różnych dań – te najlepsze prezentujemy poniżej:
- Wyróżnienie w kategorii najlepsze danie z mięsa wołowego: tatar wołowy z olejem z trawy żubrowej i czarnuszką w towarzystwie podpłomyka i musu z wędzonego twarogu – Maria Solińska, Hubert Hyzopski (Zespół Szkół nr. 6 im. Macieja Rataja w Ełku).
- Wyróżnienie w kategorii za najlepsze danie z mięsa wieprzowego: schab w myśliwskiej panierce z purée chrzanowym i konfiturą z wiśni i jabłek – Maria Solińska, Hubert Hyzopski (Zespół Szkół nr. 6 im. Macieja Rataja w Ełku).
Tym samym duet z Ełku zdobył tegoroczny Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego.









