Strona główna Archiwum Targi Polagra Food 2014

Targi Polagra Food 2014

Kolejna edycja Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD za nami. W tym roku stoisko ,,mięso z Polski” zostało zorganizowane przez Związek Polskie Mięso przy wsparciu z Funduszy Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Wołowego. W przedsięwzięciu tym uczestniczyło 28 firm. Stoisko ,,mięso z Polski” otrzymało MEDAL ACANTHUS AUREUS przyznawany przez Międzynarodowe Targi Poznańskie za STOISKO NAJBARDZIEJ SPRZYJAJĄCE REALIZACJI STRATEGII MARKETINGOWEJ na Targach Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD 2014 w Poznaniu. Oficjalnego otwarcia Międzynarodowych Targów  Spożywczych dokonał Prezydent RP Bronisława Komorowskiego wraz z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Panem Markiem Sawickim oraz dr Andrzejem Byrtem – prezesem Międzynarodowych Targów Poznańskich. Targom towarzyszyło wiele konferencji i spotkań. Jak zwykle ważnym wydarzeniem dla branży było wręczenie Złotych Medali MTP dla najlepszych produktów, a także Gala Poznaj Dobrą Żywność, podczas której Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki wręczał certyfikaty PDŻ kilkudziesięciu firmom spożywczym.

Tegoroczne stoisko ,,mięso z Polski” przygotowane przez Związek Polskie Mięso składało się ze strefy wystawców oraz strefy kulinarnej na której odbywały się pokazy kulinarne, liczne degustacje oraz zakulisowe spotkania i rozmowy. Pokazy kulinarne poprowadził Tomasz Zdrenka – zdobywca I miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2013. Show cooking odbyło się pod wspólnym hasłem ‘Polska Kuchnia Nowoczesna”. W kuchni ,,mięso z Polski” serwowano m.in.:

Polędwiczka wieprzowa sous-vide otulona musem pieczarkowym i szynka dojrzewającą, ziemniaki, fondant,  puree z marchewki, brukselka  i sos z trawy żubrowej.

Peklowany policzek wieprzowy, ziemniaki puree, kapusta zasmażana, karmelizowana marchewka, chrupiący boczek, sos chrzanowy.

Polędwica wołowa w pistacjach, burak marynowany, duszony por, kalarepa, ziemniaki coco – tes.

Duszone żeberka wieprzowe, kapusta modra, puree z pieczonej kapusty, burak w winie, sos ciemny.

Duszone policzki wołowe, puree z grochu, duszone szalotki i pieczarki, tiul razowy, sos winny na bazie porto.

 

Red. POLSKIE MIĘSO