Jesteśmy członkiem

Projekt „Wybieram WIEPRZOWINĘ” rozpoczęty!

Związek Polskie Mięso rozpoczął właśnie kolejny projekt pt. „Wybieram WIEPRZOWINĘ” i szkoli uczniów szkół gastronomicznych z zakresu wysokiej jakości mięsa wieprzowego. W dniu dzisiejszym przedstawiciele ZPM mogli uczestniczyć w szkoleniu, które odbyło się w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 4 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Łomży.

W programie warsztatów znalazły się poniższe zagadnienia:

1. Najbardziej popularne rasy świń w Polsce oraz za granicą
2. Systemy jakości – na podstawie systemu PQS
3. Czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wieprzowiny
4. Nowa jakość wieprzowiny – walory odżywcze mięsa wieprzowego
5. Najnowsze badania wartości odżywczej mięsa wieprzowego
6. Kulinarne przeznaczenie elementów tuszy wieprzowej – tablica
7. Podstawowe obróbki termiczne m.in.: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie
8. Inne obróbki termiczne m.in wędzenie dymem zimnym i gorącym ,różnica pomiędzy BBQ – grillowaniem a asado
9. Nowoczesne techniki gotowania np. gotowanie i pieczenie w niskich temperaturach, marynowanie za pomocą NO2
10. Jak zamarynować wieprzowinę – marynaty suche i mokre
11. Peklowanie i nastrzyk dużych elementów wieprzowych – czy warto?
12. Wieprzowina jako najpopularniejsze mięso do wyrobu wędlin
13. Najbardziej popularne potrawy z wieprzowiny
14. Najbardziej wyszukane potrawy z wieprzowiny

W części praktyczniej uczniowie pod bacznym okiem doświadczonych szefów kuchni poznali:

• tradycyjne metody obróbki wieprzowiny
• nowoczesne techniki gotowania: sous vide, espuma, wędzenie
• marynowanie wieprzowiny
• kompozycje smakowe oraz stylizacja żywności
• niekonwencjonalne metody serwowania dań
• degustacja przygotowanych potraw

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją:

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA