Strona główna Archiwum Związek Polskie Mięso z polską wołowiną w Turcji! Targi WorldFood w Stambule.

Związek Polskie Mięso z polską wołowiną w Turcji! Targi WorldFood w Stambule.

Związek Polskie Mięso z polską wołowiną w Turcji! Targi WorldFood w Stambule.

Dni 3-6 września 2015 roku w Stambule były wielkim świętem dla tamtejszej branży spożywczej, a także czasem debaty nad rynkiem i oczekiwaniami tureckich konsumentów. Wszystko za sprawą targów WorldFood – jednego z głównych wydarzeń sektora spożywczego w Turcji. Dla kampanii „Zasmakuj w Europie” realizowanej przez Związek „Polskie Mięso”, udział w targach to niezwykle udany debiut. Inicjatywa dedykowana popularyzacji mięsa wołowego, zgromadziła przez 4 dni setki zwiedzających! W opinii gości kampanii „Zasmakuj w Europie”, na szczególne pochwały zasługiwało menu degustacyjne oraz skrupulatna dbałość o merytoryczny przekaz.

Przez 4 dni targów WorldFood, ponad 300 wystawców z kraju i zagranicy zajęło powierzchnię 60 000 m2 hali CNR Expo w Stambule. Na przestrzeni kilku pawilonów można było odwiedzić stoiska dedykowane niemal wszystkim sektorom przemysłu spożywczego, a także wziąć udział w 10 spotkaniach i debatach na temat tureckiego rynku spożywczego, oczekiwań współczesnych konsumentów, nowych rozwiązań branżowych i produktów. W targach udział wzięli przedstawiciele 120 krajów, w tym po raz pierwszy, realizowana na terenie Turcji, kampania „Zasmakuj w Europie”, organizowana z inicjatywy Związku Polskie Mięso.

Organizatorzy kampanii postanowili zaskoczyć odwiedzających targi już pierwszego dnia, zapraszając media, na nietypową konferencje prasową, dedykowaną tematyce europejskiego mięsa wołowego. Podczas wspólnego lunchu goście mieli okazję spróbować wyjątkowych potraw, przygotowanych na bazie europejskiego mięsa, przez polskiego wybitnego szefa kuchni Marcina Budynka. Wśród dań znalazły się takie smakołyki jak pieczony mostek wołowy, podwędzany sezonowanym drzewem owocowym z kremem kalafiorowym i pieczoną turecką cebulą. Szansę skosztowania znakomitego menu, składającego się tym razem np. ze steka z antrykotu sezonowanego 50 dni, z pieczonym szpikiem wołowym, z borowikami oraz purre muślinowym z pieczonych na soli morskiej ziemniaków mieli również uczestnicy panelu dyskusyjnego zorganizowanego trzeciego dnia targów, w sobotnie popołudnie. Tematem przewodnim spotkania były standardy produkcji mięsnej w UE i potencjał współpracy biznesowej z Turcją. O warstwę merytoryczną obu wydarzeń specjalnych zadbali: przedstawiciel Związku Polskie Mięso – dyrektor biura Katarzyna Oponowicz, ekspert kulinarny Marcin Budynek, przedstawiciel grup rolników w Copa Cogeca – Jerzy Wierzbicki oraz Agnieszka Karpińska przedstawiciel agencji wdrażającej projekt.

Prawdziwe serce kampanii biło jednak na oficjalnym stoisku, gdzie na nowoczesnej, spójnej z motywem graficznym kampanii, powierzchni 80 m2, organizatorzy i producenci z pomocą hostess przyjęli w ciągu 4 dni tłum odwiedzających. Dzięki możliwości bezpośredniej rozmowy i pakietowi praktycznych materiałów informacyjnych, dostępnych dla zwiedzających, każdy z gości stoiska „Zasmakuj w Europie” miał szanse uzyskać kompleksowe informacje na temat kampanii, możliwości współpracy handlowej i oferty produktowej. Atrakcją specjalną były pokazy kulinarne szefów kuchni – Marcina Budynka i Mariusza Olechno, podczas których goście mogli spróbować między innymi oryginalnej wersji tatara z hamsi – turecką odmianą anchovis, emulsją z ziół ogrodowych, pudrem z kiszonego ogórka i marynowanymi opieńkami.