Według danych GUS pierwsze półrocze bieżącego roku przyniosło dalszy, dość wyraźny wzrost produkcji polskiego przemysłu mięsnego. Na wzrost wskazują dane dotyczące wyników produkcji największych przedsiębiorstw z branży mięsnej, czyli zatrudniających więcej niż 49 pracowników. Ubój trzody chlewnej w takich podmiotach wzrósł w tym czasie o blisko 7 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem, natomiast produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego aż o ok. 15 proc.
Głównym czynnikiem wzrostu produkcji mięsnej w minionym półroczu był, podobnie jak w poprzednich latach, dynamicznie rosnący eksport. O tym, że polscy producenci coraz śmielej rozpychają się nawet na największych i najbardziej wymagających rynkach Europy Zachodniej świadczy fakt, iż w okresie styczeń-kwiecień wolumen eksportu mięsa (bez względu na gatunek) do państw UE-15 wzrósł aż o ok. 10 proc. Korzystna z punktu widzenia ryzyka działalności jest także silna dywersyfikacja kierunków sprzedaży zagranicznej. Państw, w których działają polscy producenci, stale zresztą przybywa, gdyż przy wsparciu różnych programów rządowych zwiększają oni swoje wydatki na promocję i wkraczają na kolejne rynki krajów rozwijających się.
Źródło: Wiadomości Handlowe