Wybieram WIEPRZOWINĘ!

Szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych

W tym roku Związek Polskie Mięso zrealizował nową serię promocyjno-informacyjnych szkoleń gastronomicznych. Tym razem szkolenia oparte były na mięsie wieprzowym, a projekt otrzymał nazwę „Wybieram wieprzowinę!”. Program realizowanego działania skierowany był do szkół gastronomicznych w całej Polsce i miał na celu promocję polskiego mięsa wieprzowego wśród uczniów tych placówek, a także edukację z zakresu jakości i obróbki technologicznej tego rodzaju mięsa. Szkolenia odbywały się w systemie jednodniowym i były podzielone na dwie części – teoretyczną i praktyczną.

Podczas warsztatów kulinarnych w Warszawie, głos zabrał Prezes ZPM Witold Choiński, który przybliżył uczniom informacje dotyczące systemu jakości wieprzowiny PQS.

 

W trakcie merytorycznej prelekcji, omówiony został następujący zakres tematyczny:

  • Najbardziej popularne rasy świń w Polsce oraz za granicą
  • Systemy jakości – na podstawie systemu PQS
  • Czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wieprzowiny
  • Nowa jakość wieprzowiny – walory odżywcze mięsa wieprzowego
  • Najnowsze badania wartości odżywczej mięsa wieprzowego
  • Kulinarne przeznaczenie elementów tuszy wieprzowej – tablica
  • Podstawowe obróbki termiczne m.in.: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie
  • Inne obróbki termiczne m.in. wędzenie dymem zimnym i gorącym, różnica pomiędzy BBQ – grillowanie a asado
  • Jak zamarynować wieprzowinę – marynaty suche i mokre
  • Peklowanie i nastrzyk dużych elementów wieprzowych – czy warto?
  • Wieprzowina jako najpopularniejsze mięso do wyrobu wędlin
  • Najbardziej popularne potrawy z wieprzowiny
  • Najbardziej wyszukane potrawy z wieprzowiny

Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję poznać i współpracować z uznanym szefem kuchni – Marcinem Budynkiem. W części praktycznej warsztatów, młodzież zapoznała się z tradycyjnymi metodami obróbki wieprzowiny, nowoczesnymi technikami gotowania, takimi jak sous vide, espuma oraz wędzenie. Ponadto, uczniowie pracowali nad tworzeniem własnych kompozycji smakowych oraz stylizacją serwowanych dań. Wśród przygotowanych potraw znalazły się między innymi: mini burgery wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i fenkułem duszonym z cydrze, marynowane polędwiczki wieprzowe z fondue z młodej sałaty rzymskiej z dodatkiem koziego sera czy żeberka miodowo-imbirowe z pieczonymi burakami i wędzonymi śliwkami oraz kremem z rukwi wodnej i ziemniaków. Uczniowie mogli zapoznać się także z nowoczesnymi metodami marynowania, jak marynowanie niewielkich kawałków mięsa w syfonie przy użyciu NO2. Dzięki innowacyjnemu podejściu do szkolenia młodzieży, możemy być pewni, że polski sektor restauracyjny znajdzie się w dobrych rękach!

Relacje z prowadzonych szkoleń znalazły się również w lokalnych mediach, między innymi na kanale Telewizji Narew oraz stronach internetowych placówek, w których realizowane były szkolenia:

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie: RELACJA

Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim: RELACJA

Zespół Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie: FOTORELACJA

Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu: RELACJA