Kolejne spotkanie z młodzieżą z serii szkoleń gastronomicznych „Wybieram WIEPRZOWINĘ” miało miejsce w piątek, 18 marca, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Okazję do wygłoszenia krótkiej prelekcji nt. systemu jakości wieprzowiny PQS miał prezes ZPM Witold Choiński. W części teoretycznej opowiedział uczniom o zasadach funkcjonowania systemu PQS.
Oprócz tego uczniowie mogli zapoznać się z:
- tradycyjnymi metodami obróbki wieprzowiny
- nowoczesnymi technikami gotowania: sous vide, espuma, wędzenie
- marynowaniem wieprzowiny
- kompozycjami smakowymi oraz stylizacją żywności
- niekonwencjonalnymi metody serwowania dań
- degustacją przygotowanych potraw
Gratulacje oraz upominki młodym adeptom sztuki kulinarnej wręczyła dyrektor ZPM Katarzyna Oponowicz.
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją: