W dniu 21 marca odbyło się Wielkanocne spotkanie branży mięsnej. Obecna na nim była podsekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewa Lech.
Wiceminister poinformowała, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Ewa Lech zaznaczyła również, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieprzerwanie prowadzi rozmowy na temat możliwości eksportu polskich produktów, w tym także mięsa, na rynki trzecie.
Spotkanie było okazją do kultywowania tradycji, jaką jest suto zastawiony wielkanocny stół, a także rozmowy na temat bieżącej sytuacji, gdyż produkcja mięsa w Polsce zajmuje pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5 % polskiego PKB, a zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. Ponadto kilkaset tysięcy współpracujących rolników i kilkaset tysięcy firm około branżowych – zaznaczył prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński.
Wśród poruszanych zagadnień znalazły się także kwestie systemów jakości oraz wyników kontroli jakości produktów dostępnych na rynku.
Źródło: MRiRW