O kondycji i znaczeniu branży mięsnej w Polsce dyskutowano podczas spotkania zorganizowanego przez organizacje branżowe hodowców i przetwórców mięsa. W spotkaniu wziął również udział Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński. Dyskusja przebiegała pod hasłem: „Wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole. Wielkanoc − Mięsne Święta − Polska Tradycja”.
Rozmówcy zgodnie przyznali, że ostatnie kilkanaście miesięcy były trudnym okresem dla całej branży. Przyczyną tego były przede wszystkim choroby zwierząt hodowlanych. Nie miały one wpływu na zdrowie konsumentów, ale wpłynęły na kondycję branży. Wspólne działania resortu rolnictwa, służb weterynaryjnych oraz samych rolników poskutkowały zatrzymaniem rozprzestrzeniania się na terenie Polski zarówno grypy ptaków, jak i afrykańskiego pomoru świń.
Jak wynika z licznych badań, Polacy chętnie sięgają po mięso. Wędliny są nieodzownym składnikiem kanapek, a mięsne dania królują prawie codziennie w większości polskich domów. Również tradycyjny wielkanocny stół, to bogactwo wędlin.
Więcej informacji i źródło: MRiRW