Strona główna Archiwum Szansa na otwarcie japońskiego rynku dla polskiej wieprzowiny

Szansa na otwarcie japońskiego rynku dla polskiej wieprzowiny

Jest szansa na otwarcie japońskiego rynku dla polskiej wieprzowiny – uważa wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Kazimierz Plocke. Jak podkreślił, taka decyzja może zapaść już w najbliższych tygodniach.

Plocke towarzyszył prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu w dwudniowej wizycie w Japonii.

Tokio nałożyło embargo na eksport polskiej wieprzowiny po wystąpieniu w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).

O eksporcie wieprzowiny wiceszef resortu rolnictwa rozmawiał z japońskimi ministrami rolnictwa oraz gospodarki, przemysłu i handlu. „Rozmawialiśmy, co możemy zrobić, by przyspieszyć decyzję, która otworzy rynek japoński dla wieprzowiny z Polski” – powiedział Plocke.

Jak zaznaczył, także premier Japonii Shinzo Abe ma zaangażować się w przyspieszenie decyzji, umożliwiającej otwarcie japońskiego rynku. „Myślę, że jest to kwestia najbliższych tygodni” – mówił wiceminister.

Plocke podkreślił też, że mamy „zielone światło jeśli chodzi o eksport polskich produktów ekologicznych”. „Będziemy zachęcać polskich wytwórców do eksportowania do Japonii” – dodał wiceminister rolnictwa.

W misji do Japonii uczestniczył także reprezentujący branżę mięsną Prezes Związku Polskie Mięso – Witold Choiński.

 

Źródło: PAP, Związek Polskie Mięso