Z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, w 2015 r. Chiny zwiększyły znacznie import wieprzowiny.
Według danych chińskiego urzędu celnego, przywóz mięsa świeżego i mrożonego (bez podrobów) wzrósł w skali roku o 38 proc. do 777,5 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Różnica cenowa między wieprzowiną z produkcji krajowej, a importowaną wynosiła nawet połowę. Pomimo, że deprecjacja chińskiej waluty powodowała podrożenie dostaw, różnica kosztów produkcji krajowej sprzyjała importowi.
Największymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które miały prawie trzy czwarte udziału w chińskim imporcie mięsa wieprzowego – 580,1 tys. ton, o 57 proc. więcej niż rok wcześniej. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy (ponad jedna trzecia udziału), które podwoiły wywóz z 2014 r. i przejęły pozycję poprzedniego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również znacznie przywóz z Hiszpanii, Danii, Francji i Wielkiej Brytanii. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego, a co za tym idzie spadek cen i wzrost konkurencyjności.
Import z krajów poza UE był w 2015 r. niewiele wyższy niż w 2014 r. Stany Zjednoczone, które były tradycyjnie największym dostawcą na rynek chiński, zmniejszyły w ubiegłym roku dostawy o 13 proc. Wysyłki amerykańskiej wieprzowiny do Chin były utrudnione ze względu zakaz stosowania raktopaminy – hormonu wzrostu dodawanego do pasz dla świń w USA. Na spadek wywozu z USA wpłynęło również umocnienie wartości dolara, co osłabiało konkurencyjność amerykańskiego eksportu.
Źródło: Portal Spożywczy