26 czerwca w restauracji Soul Kitchen w Warszawie przy ul. Noakowskiego 16 odbyły się warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i blogerów. Celem warsztatów było przybliżenie mediom walorów mięsa drobiowego. Warsztaty poprowadził szef kuchni, Andrzej Polan. Organizatorem spotkania był Związek Polskie Mięso.
Od wielu lat, ze względu na wyróżniające go pozytywne dla zdrowia cechy, szczególne miejsce wśród różnych gatunków mięsa zajmuje drób.
Podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso uczestnicy spotkania poznali zalety mięsa drobiowego, proste metody kontroli jego jakości oraz źródła jego pochodzenia. Zmagania kulinarne dziennikarzy poprzedziło wystąpienie Witolda Choińskiego, Prezesa Związku Polskie Mięso, który zaprezentował dane dotyczące rynku mięsa drobiowego w Polsce, największych polskich producentów oraz skalę produkcji i eksportu tego produktu.
Wykładowca ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dr Dariusz Włodarek zapoznał natomiast uczestników spotkania z charakterystyką i wartościami odżywczymi tego gatunku mięsa, jego głównymi zaletami, zapotrzebowaniem organizmu człowieka na mikroelementy i witaminy w codziennej diecie.
W tajniki polskiej kuchni wprowadził zaś uczestników eventu znany z programów telewizyjnych, szef kuchni restauracji Solu Kitchen Andrzej Polan. Dziennikarze, pod bacznym okiem mistrza kuchni, uczyli się: gotowania burgera z indyka z humusem i zielonymi warzywami, przyrządzania kurczaka w maśle z soczystym mango, ogórkiem zielonym i miętą, udek z kaczki na miękko z sałatką z arbuza i awokado, pasztetu z wątróbki gęsiej oraz polskiego curry z całego kurczaka z morelami.
„Uważam, że warsztaty kulinarne są doskonałą formą promocji polskiego mięsa drobiowego. Mam nadzieję, że dzięki temu wydarzeniu polskie mięso drobiowe zostanie docenione przez dziennikarzy, jako jedno z najbardziej wartościowych gatunków mięs, z którego można przygotować wytworne i nietuzinkowe potrawy. Dla mnie mięso drobiowe, czy to drób, gęsina, kaczka czy też mięso indycze to surowiec bardzo uniwersalny i łatwy do przygotowania. Znakomicie smakuje w każdej postaci, czy to pieczonej, duszonej, gotowanej, czy też smażonej. Smakuje na zimno i na gorąco. Na słodko i pikantnie. Tak naprawdę nie przychodzi mi inny produkt na myśl, który tak jak drób dawałby naszym kulinarnym poczynaniom aż tak duże pole do popisu.” – powiedział po zakończeniu warsztatów Pan Andrzej.
Dietę sportowca z wykorzystaniem mięsa drobiowego zaprezentował zebranym znany trener osobisty Marcin Łopucki. „ Dieta to nierozłączny element każdego treningu. Dlatego też nie wyobrażam sobie pracować z klientem bez wytycznych żywieniowych. Mięso drobiowe z racji swoich wartości odżywczych i niskiej kaloryczności jest podstawą mojej diety. To dieta , a w zasadzie wpojenie zasad racjonalnego odżywiania i niskiej klientowi, jest największym wyzwaniem każdego trenera personalnego. Sam trening fizyczny to już czysta przyjemność” – powiedział podczas warsztatów Marcin Łopucki.
Poniżej fotorelacja z wydarzenia.