W br. produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej (UE) ma osiągnąć poziom 23,2 mln t zgodnie z prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) lub będzie trochę wyższa rzędu 23,56 mln t wg przewidywań Unii Europejskiej (Eurostatu).
Z analizy danych Komisji Europejskiej i USDA jasno wynika, że w najbliższych latach na unijnym rynku produkcji wieprzowiny nie należy spodziewać się żadnych większych zmian. „Stare” kraje Unii, które obecnie są wiodącymi producentami wieprzowiny w tym regionie nadal będą przodować w tej produkcji. Natomiast produkcja krajów „nowej trzynastki” będzie rosła, ale nie na tyle znacząco, aby na tym rynku pojawili się nowi znaczący gracze z tego regionu.
W br. natomiast eksport wieprzowiny w UE, ma osiągnąć rekordowy poziom tj. 2,4 mln t, co oznacza zwiększenie wywozu asortymentu wieprzowego o 18% – przewiduje Komisja Europejska. Wszystkie kraje UE eksportujące do Chin spodziewają się podwojenia swojego eksportu lub nawet jego potrojenia – wynika z unijnych prognoz.
W tym roku ma nastąpić wzrost światowego popytu importowego na wieprzowinę w stosunku do ubiegłego roku. Import zwiększyły głównie kraje Dalekiego Wschodu: Chiny, Japonia, Tajwan, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny.
Więcej informacji: agrofakt.pl