„Podkręć Smak!”, czyli edukacja nauczycieli od kuchni

Za nami pierwsze szkolenie kulinarne dla nauczycieli szkół gastronomicznych „Podkręć Smak!”, które odbyło się w dniach 14-16 marca 2025 roku w Warszawie. Piętnaście osób z całej Polski z zaangażowaniem i entuzjazmem chłonęło wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego serwowaną przez panią dietetyk Karolinę Wilk oraz szefa kuchni Marcina Budynka.

To był bardzo intensywny weekend, podczas którego uczestnicy szkolenia byli na zakupach z panią dietetyk, która opowiedziała na co zwracać uwagę kupując mięso i wędliny, aby móc ocenić ich świeżość oraz jak prawidłowo czytać etykiety. W ramach zajęć praktycznych prowadzonych przez mistrzów kulinarnych: Marcina Budynka, Kamila Babkowskiego i Bartosza Petera, nauczyciele zostali wprowadzeni w świat restauracyjnej kuchni, pokazując jak pracują profesjonaliści. Podczas tej części szkolenia szefowie przekazali swoją wiedzę na temat przygotowania dań: zaprezentowali różne techniki przygotowania mięsa wieprzowego i drobiu, podpowiadali jak dobierać dodatki, żeby skomponować niepowtarzalne dania oraz w jaki sposób wyeksponować je na talerzach, aby zachwycić nie tylko podniebienia gości, ale również inne zmysły.

Po części praktycznej odbył się wykład ekspercki, podczas którego Marcin Budynek opowiedział o panujących w gastronomii trendach, o hodowli i dobrostanie zwierząt, jak również o wartościach kulinarnych polskiej wieprzowiny i drobiu, ich wysokiej jakości i walorach smakowych. Część teoretyczna została wzbogacona o prelekcję edukatorki żywieniowej, która omówiła zagadnienia wartości odżywczych tych mięs oraz ich znaczenia w zbilansowanej diecie. Uczestnicy poza wymianą doświadczeń, szlifowaniem umiejętności, wiedzą oraz dobrą zabawą otrzymali także na pamiątkę certyfikaty poświadczające udział w szkoleniu

Mamy nadzieję, że do zobaczenia w przyszłym roku!

#Fundusze Promocji