Strona główna Aktualności „Podkręć Smak!”, czyli edukacja nauczycieli od kuchni

„Podkręć Smak!”, czyli edukacja nauczycieli od kuchni

„Podkręć Smak!”, czyli edukacja nauczycieli od kuchni

Za nami pierwsze szkolenie kulinarne dla nauczycieli szkół gastronomicznych „Podkręć Smak!”, które odbyło się w dniach 14-16 marca 2025 roku w Warszawie. Piętnaście osób z całej Polski z zaangażowaniem i entuzjazmem chłonęło wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego serwowaną przez panią dietetyk Karolinę Wilk oraz szefa kuchni Marcina Budynka.

To był bardzo intensywny weekend, podczas którego uczestnicy szkolenia byli na zakupach z panią dietetyk, która opowiedziała na co zwracać uwagę kupując mięso i wędliny, aby móc ocenić ich świeżość oraz jak prawidłowo czytać etykiety. W ramach zajęć praktycznych prowadzonych przez mistrzów kulinarnych: Marcina Budynka, Kamila Babkowskiego i Bartosza Petera, nauczyciele zostali wprowadzeni w świat restauracyjnej kuchni, pokazując jak pracują profesjonaliści. Podczas tej części szkolenia szefowie przekazali swoją wiedzę na temat przygotowania dań: zaprezentowali różne techniki przygotowania mięsa wieprzowego i drobiu, podpowiadali jak dobierać dodatki, żeby skomponować niepowtarzalne dania oraz w jaki sposób wyeksponować je na talerzach, aby zachwycić nie tylko podniebienia gości, ale również inne zmysły.

Po części praktycznej odbył się wykład ekspercki, podczas którego Marcin Budynek opowiedział o panujących w gastronomii trendach, o hodowli i dobrostanie zwierząt, jak również o wartościach kulinarnych polskiej wieprzowiny i drobiu, ich wysokiej jakości i walorach smakowych. Część teoretyczna została wzbogacona o prelekcję edukatorki żywieniowej, która omówiła zagadnienia wartości odżywczych tych mięs oraz ich znaczenia w zbilansowanej diecie. Uczestnicy poza wymianą doświadczeń, szlifowaniem umiejętności, wiedzą oraz dobrą zabawą otrzymali także na pamiątkę certyfikaty poświadczające udział w szkoleniu

Mamy nadzieję, że do zobaczenia w przyszłym roku!

#Fundusze Promocji