W dniu 19 kwietnia, podczas pierwszego dnia targów WorldFood Warsaw, odbył się panel dyskusyjny pt. „Bariery rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych„. Organizatorem panelu była Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Jednym z ekspertów biorących udział w dyskusji był Prezes Związku Polskie Mięso – Witold Choiński. W trakcie spotkania wypowiadali się również: Andrzej Szumowski – Stowarzyszenie Polska Wódka, Andrzej Czernek – dyrektor generalny Teraz Polska oraz Czesław Siekierski – poseł Parlamentu Europejskiego.
Dyskusja moderowana przez Michalinę Szczepańską, dziennikarkę Pulsu Biznesu, dotyczyła głównie barier taryfowych i pozataryfowych, z którymi stykają się podczas eksportu polscy producenci artykułów rolno-spożywczych. Eksperci zgodnie stwierdzili, że najistotniejsza jest współpraca producentów żywności oraz przedstawicieli polskiej dyplomacji. Dzięki tego rodzaju kooperacji możliwe będzie osiągnięcie jeszcze lepszych wyników eksportowych polskich produktów.