Władze Związku

Jacek Strzelecki – prezes zarządu

Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso, Jacek Strzelecki

Jacek Strzelecki, rocznik 1973. Prawnik, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego. Studiował także język chiński na Uniwersytecie Fudan w Szanghaju. Od 1997 roku zajmuje się gospodarką i prawem gospodarczym Chin.

Od 2014 roku zawodowo zajmuje się analizowaniem rynków rolnych oraz analizowaniem przetwórstwa rolno-spożywczego, szczególnie mięsnego w zakresie polskiego, unijnego oraz światowego rynku, w tym zwłaszcza chińskiego. Jest jedynym w Polsce analitykiem chińskiego sektora rolnego, rolno-spożywczego oraz spożywczego.

Od 2017 roku ściśle współpracuje ze Związkiem POLSKIE MIĘSO, gdzie od początku zajmuje się analizowaniem rynku mięsnego. Uczestniczył w procesie legislacyjnym na poziomie parlamentu (sejm i senat) oraz ministerstwa rolnictwa w zakresie prawa dotyczącego branży mięsnej i rolnictwa, w przeszłości były to między innymi: ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, zmiany w prawie weterynaryjnym, prawie łowieckim, prawa dotyczącego zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz grypy ptaków.

W Związku POLSKIE MIĘSO zajmował się również rozwijaniem eksportu, w tym szczególnie na rynki trzecie. We współpracy z Głównym Inspektoratem Weterynarii zorganizował i koordynował audyty inspektorów z Tajlandii (wołowina), z Chin (wołowina), z Filipin.

Przez 20 lat był również dziennikarzem, a jego specjalnością była tematyka prawno-gospodarcza. Autor kilkuset tekstów na temat chińskiej gospodarki i finansów. W 2010 roku został wyróżniony w Konkursie im. Władysława Grabskiego, organizowanego przez Narodowy Bank Polski.

Był stałym publicystą największego w Polsce portalu branżowego Farmer.pl oraz portalu Firma.rp.pl, wydawanego przez dziennik „Rzeczpospolita”.

Ponadto wypowiada się również jako ekspert na temat chińskiego i polskiego rynku rolnego oraz rolno-spożywczego dla publicznych oraz prywatnych kanałów informacyjnych telewizji, stacji radiowych oraz innych redakcji prasowych.

Jerzy Rey - prezes zarządu
Jerzy Rey – Przewodniczący Rady Związku Polskie Mięso

Przewodniczący Rady Związku Polskie Mięso, Jerzy Rey

W roku 1981 uzyskał tytuł magistra w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego.

W latach 1980-1990 pracował jako pracownik naukowy w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, gdzie zajmował się socjologią wsi. Odbył liczne zagraniczne staże naukowe i wyjazdy m.in. w Uniwersytecie Paris Nanterre, Finlandii, Kanadzie, Brazylii i Tunezji.

Pełnił funkcję Dyrektorem Krajowego Biura NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”, następnie został doradcą Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Dyrektorem Generalnym resortu. Był również Wiceprezesem KRUS. Piastował stanowisko Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, kierował także Funduszem Restrukturyzacji i Oddłużenia Rolnictwa (obecnie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa).

W latach  ’93-’94 został Wiceprezesem Towarzystwa Ubezpieczeniowego Compensa S.A.. Po czym związał się z przedsiębiorstwem informatyczno-konsultingowym Skyline Investment, w której przez ponad 20 lat zajmował fotel Dyrektora Generalnego. Obejmował również stanowiska kierownicze w powiązanych spółkach oraz przedsiębiorstwach finansowych i produkcyjnych.

Członkowie Rady Związku Polskie Mięso

  • Jerzy Rey
  • Józef Bałdyga
  • Abdunnasir Bilgin
  • Adam Dobrowolski
  • Łukasz Dominiak
  • Czesław Frischke
  • Katarzyna Goździkowska-Gaztelu
  • Wiesław Ilków
  • Grzegorz Kijewski
  • Jarosław Malczewski
  • Grzegorz Marek
  • Paweł Nowak
  • Anna Olewnik-Mikołajewska
  • Andrzej Skiba
  • Marcin Sokołowski
  • Michał Wiatrak
  • Dariusz Zakrzewski
  • Paweł Zakrzewski

Przewodniczący Komisji Rewizyjnej

  • Wojciech Kordasz

Członkowie Komisji Rewizyjnej Związku Polskie Mięso

  • Łukasz Szmagliński
  • Zbigniew Grabowski