Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso, Jacek Strzelecki
Jacek Strzelecki, rocznik 1973. Prawnik, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego. Studiował także język chiński na Uniwersytecie Fudan w Szanghaju. Od 1997 roku zajmuje się gospodarką i prawem gospodarczym Chin.
Od 2014 roku zawodowo zajmuje się analizowaniem rynków rolnych oraz analizowaniem przetwórstwa rolno-spożywczego, szczególnie mięsnego w zakresie polskiego, unijnego oraz światowego rynku, w tym zwłaszcza chińskiego. Jest jedynym w Polsce analitykiem chińskiego sektora rolnego, rolno-spożywczego oraz spożywczego.
Od 2017 roku ściśle współpracuje ze Związkiem POLSKIE MIĘSO, gdzie od początku zajmuje się analizowaniem rynku mięsnego. Uczestniczył w procesie legislacyjnym na poziomie parlamentu (sejm i senat) oraz ministerstwa rolnictwa w zakresie prawa dotyczącego branży mięsnej i rolnictwa, w przeszłości były to między innymi: ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, zmiany w prawie weterynaryjnym, prawie łowieckim, prawa dotyczącego zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz grypy ptaków.
W Związku POLSKIE MIĘSO zajmował się również rozwijaniem eksportu, w tym szczególnie na rynki trzecie. We współpracy z Głównym Inspektoratem Weterynarii zorganizował i koordynował audyty inspektorów z Tajlandii (wołowina), z Chin (wołowina), z Filipin.
Przez 20 lat był również dziennikarzem, a jego specjalnością była tematyka prawno-gospodarcza. Autor kilkuset tekstów na temat chińskiej gospodarki i finansów. W 2010 roku został wyróżniony w Konkursie im. Władysława Grabskiego, organizowanego przez Narodowy Bank Polski.
Był stałym publicystą największego w Polsce portalu branżowego Farmer.pl oraz portalu Firma.rp.pl, wydawanego przez dziennik „Rzeczpospolita”.
Ponadto wypowiada się również jako ekspert na temat chińskiego i polskiego rynku rolnego oraz rolno-spożywczego dla publicznych oraz prywatnych kanałów informacyjnych telewizji, stacji radiowych oraz innych redakcji prasowych.