Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do listopada 2015 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,28 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 1,4 proc. mniej niż w tym samym okresie 2014 r. – podaje FAMMU/FAPA.
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86 proc. ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE spadła o ok. 1 proc. do 1,1 mln ton. Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (-1,6 proc. do 126 tys. ton), żywca drobiu (-4,5 proc. do 13 tys. ton), mięsa kaczek (-26 proc. do 4,9 tys. ton) i pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-14 proc. do 34,1 tys. ton). Wyższa była natomiast sprzedaż gęsiny (+23 proc. do ok. 3 tys. ton.). Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13 proc., a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o niemal o jedną czwartą. Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie ubiegłego roku, z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,4 tys. ton, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Wzrosły natomiast dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany, Arabii Saudyjskiej, RPA i na Ukrainę. Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Beninu, Jemenu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r. wyniósł ok. 738 tys. ton i był o 0,6 proc. niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (55 proc. całkowitego przywozu), jednak przy spadku wysyłek o 4 proc. w skali roku do 404 tys. ton. Brazylia zmieniła preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, zmniejszając dostawy do UE, wzrosło także spożycie w kraju. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły w ciągu roku o 7,3 proc. do ok. 254 tys. ton.
Trzecim dostawcą drobiu do UE stała się Ukraina, która ulokowała na rynku unijnym ponad 30 tys. ton mięsa kurcząt, o połowę więcej niż przed rokiem. Wzrost eksportu do UE nastąpił dzięki bezcłowym kontyngentom w wysokości 36 tys. ton rocznie w ramach dwustronnej umowy o wolnym handlu. Największe ilości ukraińskiego drobiu trafiły do Holandii i Niemiec. Obniżyły się natomiast dostawy drobiu do UE z Chin (-7 proc. do 23 tys. ton), Chile (-23 proc. do 14 tys. ton), Argentyny (-20 proc. do 7,5 tys. ton) i Izraela (-38 proc. do 1,5 tys. ton).
Źródło: Portal Spożywczy