Mięsne Fakty 17

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] 6 czerwca będzie obchodzony Światowy Dzień Mięsa

Podczas międzynarodowego Kongresu zorganizowanego przez Związek POLSKIE MIĘSO z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego, trzynaście organizacji branżowych podpisało deklarację ustanawiającą 6...
Biuletyn Mięsne Fakty 16

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Większość Holendrów nie chce rezygnować z jedzenia mięsa

Wbrew działaniom holenderskiego rządu, który stara się przy pomocy przepisów i zachęt finansowych zredukować wielkość produkcji żywności w kraju, aż 69% ankietowanych opowiedziało się...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Nadszedł czas na odbudowę stada bydła w USA

Spadająca liczba ubojów krów mięsnych daje amerykańskiemu przemysłowi mięsnemu nadzieję, że trwający już pięć lat spadek liczebności stad dobiega końca. Teraz branża czeka, z...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Drobiarze domagają się od polityków ochrony europejskiego rynku

Zrzeszenie przetwórców drobiu i handlu drobiem w Unii Europejskiej (AVEC) uważa, że istnieje pilna potrzeba przedstawienia silniejszego unijnego podejścia do handlu i bezpieczeństwa żywnościowego...
Biuletym Mięsne Fakty 13

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Doskonałe perspektywy dla globalnego rynku drobiarskiego

Według najnowszego raportu RaboResearch na temat białka zwierzęcego, perspektywy dla globalnych rynków drobiu są „bycze”, napędzane przez przyspieszający wzrost konsumpcji na wielu rynkach. Aktualnie,...
Anna Olewnik Mikołajewska

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Olewnik-Mikołajewska: Na polskim rynku wędlin jest bardzo duża konkurencja

Aktualna sytuacja na rynku wędlin w Polsce jest dość złożona, z wpływem kilku kluczowych czynników, które kształtują dynamikę tego sektora. Z kolei przyszłość rynku...
Jacek Zarzecki Miesne Fakty 11

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Zarzecki: Pracujemy nad pierwszą strategią promocji sektora wołowego

Sektor wołowiny jest dzisiaj najbardziej stabilnym sektorem rolno-spożywczym w Polsce. To nie oznacza, że nie mamy problemów. Największym wyzwaniem jest opracowanie marki „Polska wołowina”...
Miesne fakty 10

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Kto ustala ceny wieprzowiny w UE?

Na to pytanie starają się odpowiedzieć analitycy banku Credit Agricole,którzy przygotowali w swoim raporcie analizę obejmującą punkt odniesienia cen wieprzowiny w ostatnich latach. # Fundusze...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Ile wyniosą nowe normy szacunkowe?

Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji zamieszczono projekt rozporządzenia określającego normy szacunkowe dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej. # Fundusze Promocji

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Przepisy projektowane przez resort rolnictwa zaszkodzą branży drobiarskiej?

Na stronie Rządowego Centrum Legislacji zamieszczono tekst projektu rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu...