Podczas międzynarodowego Kongresu zorganizowanego przez Związek POLSKIE MIĘSO z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego, trzynaście organizacji branżowych podpisało deklarację ustanawiającą 6...
Wbrew działaniom holenderskiego rządu, który stara się przy pomocy przepisów i zachęt finansowych zredukować wielkość produkcji żywności w kraju, aż 69% ankietowanych opowiedziało się...
Spadająca liczba ubojów krów mięsnych daje amerykańskiemu przemysłowi mięsnemu nadzieję, że trwający już pięć lat spadek liczebności stad dobiega końca. Teraz branża czeka, z...
Zrzeszenie przetwórców drobiu i handlu drobiem w Unii Europejskiej (AVEC) uważa, że istnieje pilna potrzeba przedstawienia silniejszego unijnego podejścia do handlu i bezpieczeństwa żywnościowego...
Według najnowszego raportu RaboResearch na temat białka zwierzęcego, perspektywy dla globalnych rynków drobiu są „bycze”, napędzane przez przyspieszający wzrost konsumpcji na wielu rynkach. Aktualnie,...
Aktualna sytuacja na rynku wędlin w Polsce jest dość złożona, z wpływem kilku kluczowych czynników, które kształtują dynamikę tego sektora. Z kolei przyszłość rynku...
Sektor wołowiny jest dzisiaj najbardziej stabilnym sektorem rolno-spożywczym w Polsce. To nie oznacza, że nie mamy problemów. Największym wyzwaniem jest opracowanie marki „Polska wołowina”...
Na to pytanie starają się odpowiedzieć analitycy banku Credit Agricole,którzy przygotowali w swoim raporcie analizę obejmującą punkt odniesienia cen wieprzowiny w ostatnich latach.
# Fundusze...
Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji zamieszczono projekt rozporządzenia określającego normy szacunkowe dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej.
# Fundusze Promocji
Na stronie Rządowego Centrum Legislacji zamieszczono tekst projektu rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu...