Edukacja dzieci i młodzieży, to jeden z najważniejszych czynników, determinujących rozwój branży mięsnej oraz gastronomicznej. Aktywnie działając na rzecz budowania wiedzy oraz umiejętności przyszłych szefów kuchni, Związek Polskie Mięso przygotował projekt informacyjno-promocyjny, pt. „Stawiam na wołowinę!”, którego zadaniem jest dokształcanie uczniów szkół gastronomicznych w zakresie wykorzystania polskiego mięsa wołowego.
Przez ostatnie lata ZPM prowadził kilka projektów, mających na celu rozwijanie wiedzy dotyczącej kulinarnego wykorzystania mięsa m.in.: „Wybieram wieprzowinę!” oraz „Stawiam na drób!”. Programy te doczekały się kilku edycji, za każdym razem dokształcając adeptów sztuki kulinarnej w całej Polsce.
„Stawiam na wołowinę!” to cykl warsztatów zrealizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie naszego kraju, w systemie jednodniowym. Pod czujnym okiem Marcina Budynka, doświadczonego szefa kuchni, specjalizującego się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Każde kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne.
W trakcie wykładów uczniowie mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Omówione zostały również najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli. Ponadto, merytoryczna prelekcja podkreśliła odżywcze właściwości mięsa wołowego oraz przybliżyła istotę jego obróbki kulinarnej. Podczas wykładu szef kuchni Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne, kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich. Nie mogło zbraknąć także informacji na temat dojrzewania oraz sezonowania wołowiny, procesu niezwykle istotnego z punktu widzenia jakości i późniejszej smakowitości tego mięsa. W wykładzie brali udział wszyscy uczniowie szkół gastronomicznych.
W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział brali najlepsi uczniowie danej placówki, podzieleni na zespoły. Każdy z nich musiał zmierzyć się z innym, oryginalnym przepisem, m.in.: stekiem wołowym z fasolką szparagową, tatarem w trzech odsłonach, orientalnymi pulpecikami wołowymi z ryżowym makaronem, stekiem wołowym z kaszanką, borowikami i kremem paprykowym czy hamburgerem z wołowiną z pieczonymi frytkami z batatów oraz majonezem limonkowo-kolendrowym. Nad kulinarnymi działaniami uczniów przez cały czas czuwał Marcin Budynek, instruując, pokazując i ucząc odpowiedniego przygotowania mięsa wołowego. Oprócz nacisku na kulinarną obróbkę mięsa, szef kuchni podkreślał także istotę odpowiedniej dekoracji dania, zdradzając przydatne triki oraz oryginalne pomysły.
Dla niektórych młodych kucharzy była to pierwsza okazja do pracy z polską wołowiną! Pokazuje to jak ważne jest szkolenie młodzieży gastronomicznych szkół średnich, tak by w przyszłości mogła ona budować restauracyjny potencjał Polski oraz przyrządzać mięso w odpowiedni sposób, wydobywając z niego zarówno wartości odżywcze jak i unikalne walory smakowe. W ramach filmiku podsumowującego cykl szkoleń „Stawiam na wołowinę!” uczniowie opowiedzieli o wrażeniach z warsztatów oraz wyniesionych umiejętnościach. Wartość projektu podkreślili również nauczyciele wskazując, że był to merytoryczny wkład w wiedzę oraz kreatywność uczniów.
Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Zapraszamy do obejrzenia filmów podsumowujących zrealizowane projekty:
EDYCJA 2024:
EDYCJA 2017: