4 sierpnia 2014, Połączone Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wydało raport dostarczający dowodów na rolę, jaką grają kluczowe składniki odżywcze i dieta w promowaniu do zdrowego starzenia się.
Naukowcy zebrali dane na temat zapobiegania i leczenia chorób związanych ze starzeniem się, ze szczególnym uwzględnieniem niedożywienia u osób starszych, jak również spadkiem funkcjonalności. Powstały raport „Rola żywienia w aktywnym i zdrowym starzeniu się” jest znaczącym wkładem w realizację celu roku Europejskiego Innowacyjnego Partnerstwa Na Rzecz Aktywnego i Zdrowego Starzenia, który obrał za cel wydłużenie przeciętnego zdrowego życia o dwa lata do roku 2020 roku, umożliwienie obywatelom UE prowadzenie zdrowego, aktywnego i samodzielnego życia w starszym wieku i poprawę skuteczności opieki społecznej i zdrowotnej.
Naukowcy podkreślają rolę mikroelementów, w tym witamin i minerałów i ich potencjalnych skutków w zakresie zapobiegania i leczenia chorób związanych ze starzeniem się. Podejście holistyczne do diety (takiej jak np. dieta śródziemnomorska), która ma zawierać całą rozpiętość niezbędnych witamin, minerałów i związków bioaktywnych z naturalnych źródeł żywności przyczynia się do promocji zdrowia, długowieczności i zmniejszenia ryzyka chorób związanych z wiekiem. Ciekawe jest, że mięso wymieniane jest jako źródło selenu w diecie: „Pierwiastek ten jest mniej zbadany w porównaniu do antyoksydantów witaminowych, jednak sugeruje się, że selen może mieć korzystny wpływ na występowanie nowotworów przewodu pokarmowego”.
Znaczenie inicjatyw w tej dziedzinie zostało podkreślone w ostatnim raporcie „Konkluzje Rady w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” . Europejczycy w wieku 65 i więcej stanowią najszybciej rosnącą grupę wieku. Oczekuje, że udział tej populacji wzrośnie z obecnego 17,4% do 30% do 2060 roku. Komisja Europejska uruchomiła Europejskie Innowacyjne Partnerstwa na Rzecz Aktywnego i Zdrowego Starzenia Się, żeby stawić czoła temu wyzwaniu.