Kulinarny puchar edycja I

Pierwsza edycja Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

Pierwsza edycja Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego odbył się 10 marca 2023 roku. Do emocjonującej walki przystąpiło 10 drużyn reprezentujących dziesięć szkół gastronomicznych z całej Polski. Ich zadaniem było skomponowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny. Zgodnie z regulaminem – uczestnicy musieli również użyć produktów regionalnych i sezonowych, mając na przygotowanie dań jedynie 60 minut.

Konkurs poprowadził szef kuchni Marcin Budynek. Werdykt podjęło profesjonalne jury w składzie:

Jarosław Walczyk (Przewodniczący Jury, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni)

Wiesław Bober (Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni)

Dariusz Struciński (Klub Szefów Kuchni)

dr Witold Choiński (Związek Polskie Mięso)

Ving Quang Tran (Gość specjalny, właściciel Warszawskiej restauracji Tran Tran)

Marcin Budynek (Klub Szefów Kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka)

Dania konkursowe oceniane były według czterech kryteriów: walory smakowe, użycie polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny, wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych, praca na stanowisku i technika wykonania potrawy.

W ocenie jury największą liczbę punktów i tym samym I miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół im. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie. Danie: ballotine, szynka wędzona, palone siano, pyry z gzikiem, krokiet shimeji, demi glace z borówką brusznicą.

II miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie za danie: roladka wieprzowa z musem drobiowym, polędwica wołowa, ziemniak z palonym masłem, puree kalafiorowe, stek z kalafiora, demi glace, karmelizowana marchewka, oliwa pietruszkowa.

III miejsce należało do duetu z Zespołu Szkół nr. 4 w Suwałkach a ich konkursowe danie to: polędwica wołowa, babka ziemniaczana z wędzoną słoniną, ser z Filipowa, espuma z topinamburu.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z konkursu.
Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.