W środę 19 marca 2014 odbyło się zwołane przez służby Komisji UE spotkanie krajowych ekspertów, podczas którego zapoznano się z projektem wytycznych dot. VTEC (Escherichia coli) w sektorze wołowiny.
Eksperci krajowi skomentowali poprawiony projekt (zał.)
Zmieniony projekt nie uwzględnia komentarzy UECBV, które przybyły zbyt późno.
A) Uwagi ekspertów krajowych
1. Klasyfikacja zgodna z profilem ryzyka (wysokiego lub niskiego)
Delegacje wskazywały na trudności związane z klasyfikowaniem VTEC w zależności od państwa członkowskiego, w szczególności dotyczy to importowanych produktów ( zharmonizowane podejście przy wprowadzeniu wzmocnionej kontroli, jako wynik niezgodności, które wystąpiły w RASFF).
Jedna z delegacji wniosła o dodanie wyjaśnień dot. zabiegów odkażania i zasugerowała, że kontrole tych zabiegów należy przeprowadzić w etapie najbliższym dostarczeniu konsumentowi.
2. Definicja niebezpiecznej żywności i związanych z nimi środków kontroli
Większość państw członkowskich poparła cel projektu oraz miała wspólny pogląd, że działania powinny być podejmowane dopiero wtedy, gdy poszczególny szczep niosący gen (y) zostanie wyizolowany.
Komisja przypomniała o terminach związanych z izolacją szczepów (3-4 dni) oraz podparła się opinią EFSA, żeby podtrzymać swoją pozycję, która wspiera wyłączne wykryciu genów
( STX + innych określonych genów).
Główne argumenty przeciwko początkowo proponowanemu dokumentowi ( zarządzanie / STX ) to:
-Skala ograniczeń logistycznych,
-Nie ustalono związku pomiędzy obecnością genów STX i obecnością złego szczepu, który jest obecny efektywnie żywności
– Ogólnie rzecz biorąc dysproporcja między środkami i ryzykiem.