Komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan poinformował, że do końca 2016 r. wołowina od czołowych unijnych producentów zacznie trafiać na rynek chiński. W najbliższych tygodniach inspektorzy z Chin będą wizytować zakłady produkcyjne we Francji, w Holandii, Wielkiej Brytanii, Belgii oraz we Włoszech.
Po 16 latach zakazu eksportu wołowiny z Unii do Państwa Środka, wynikającego z obaw przed tzw. chorobą szalonych krów (BSE), trafi ona ponownie na rynek chiński. Chiny stały się dla Wspólnoty, drugim po Stanach Zjednoczonych, najważniejszym rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze. W 2015 r. wartość eksportu mięsa wieprzowego na ten rynek wzrosła dwukrotnie, z 432 mln EUR do 934 mln EUR. Wartość całego eksportu rolnego zwiększyła się o 2,9 mld EUR – do 10,4 mld EUR. Najwięcej eksportowano ze Wspólnoty do Państwa Środka żywności dla dzieci, podrobów, produktów mleczarskich, wieprzowiny, wina oraz wódek.
W 2015 r. Chiny były największym importerem wołowiny na świecie, sprowadzając prawie 500 tys. ton tego gatunku mięsa. Jeszcze przed czterema laty import ten wynosił zaledwie 20 tys. ton. Zdaniem niektórych ekspertów, w ciągu najbliższych pięciu lat spożycie mięsa wołowego w Chinach przekroczy poziom 1 mln ton.
Źródło: Portal Spożywczy