Strona główna Archiwum Dostęp do rynku Kanady – wołowina i cielęcina

Dostęp do rynku Kanady – wołowina i cielęcina

UECBV działa na temat kwestii recyklingu wody w kontekście dostępu do rynku kanadyjskiego wołowiny i cielęciny pochodzącej z UE.

Na ostatnim spotkaniu w Ottawie delegacji UE – służb Komisji (DG SANTE), władze Kanady poinformowały delegację UE, że wkrótce po głosowaniu SCoPAFF w sprawie projektu rozporządzenia dotyczącego wykorzystania gorącej wody pochodzącej z recyklingu, ogłoszą one zniesienie zakazu eksportu wołowiny z UE (wprowadzonego w wyniku wystąpienia przypadków BSE).

Zniesienie zakazu dotyczyć będzie 19 państw członkowskich (wszystkich państw członkowskich, które zostały dopuszczone do eksportu wołowiny i cielęciny przed wprowadzeniem zakazu).

Kanadyjska decyzja będzie dotyczyć nie tylko zniesienia zakazu eksportu do Kanady, ale także listy zakładów mięsnych zatwierdzonych do wywozu wołowiny i cielęciny do Kanady.

Ponadto:

– Ostateczne zharmonizowane świadectwo weterynaryjne UE na wywóz wołowiny i cielęciny z UE do Kanady wkrótce będzie dostępny na stronie internetowej TRACES (dostępne tylko dla właściwych władz krajowych).

– Zharmonizowane świadectwo weterynaryjne UE na wywóz wieprzowiny z UE do Kanady także powinno być zmienione dzięki ostatecznemu porozumienia między służbami Komisji UE i Kanady. Zmieniony certyfikat będzie dostępny na stronie internetowej TRACES.