Grozi nam utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej, wzrost cen mięsa oraz ograniczenie możliwości eksportowych. To konsekwencje projektu ustawy wprowadzającej zakaz stosowania pasz GMO przyjętej podczas...
Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale...
W 2020 roku odnotowano 582,1 tys. gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie, tj. o 36,9% mniej niż w 2010 r. Stanowiły one 44,2% ogółu gospodarstw rolnych...
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-sierpień 2022 roku wyniosła 30 251 mln EUR (140 170 mln...
Związek Polskie Mięso był organizatorem branżowego stoiska mięsa czerwonego (wieprzowina i wołowina) podczas targów SIAL Paris 2022, które odbyły się w dniach 15-19 października...
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-lipiec 2022 roku wyniosła 25 940 mln EUR (119 655 mln zł), co...
W ocenie rolników zmiany jakie miały miejsce w II półroczu 2021 roku, jak i bieżąca (czerwiec 2022 r.) koniunktura w użytkowanych przez nich gospodarstwach...
Zdaniem większości badanych ekspertów, znakowanie produktów na froncie opakowania jest potrzebne, ale system Nutri-Score powinien być zmodyfikowany, gdyż edukacji żywieniowej nie da się zastąpić...
Według wstępnych danych pogłowie świń w czerwcu 2022 r. liczyło 9611,2 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 12,9%....
Jedną z barier w rozwoju trzody chlewnej jest dostęp do ziemi rolniczej. Brak możliwości zakupu ziemi przez specjalistyczne, duże gospodarstwa hodowlane uniemożliwiają rozwój nowoczesnego...