Mięsne Fakty

Mięsne Fakty - WOŁOWE 3.01

Mięsne Fakty – WOŁOWE 3.01.2022

W okresie styczeń-wrzesień 2021 r. w relacji rocznej produkcja UE-27 była stabilna; uboje bydła wzrosły o +0,1% w sztukach oraz -0,6% w tonach... Dalsza...
Biuletyn Mięsne Fakty - WOŁOWE

Mięsne Fakty – WOŁOWE 20.12.2021

Po wyniku głosowania w Komisji ANIT Parlamentu Europejskiego na temat projektu raportu i zaleceń po postępowaniu w sprawie domniemanych naruszeń i złego zarządzania w...
Białoruś zakazuje importu polskiej wołowiny

Mięsne Fakty – WOŁOWE 13.12.2021

Białoruś od 1 stycznia 2022 roku wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno-spożywczych z wybranych państw, w tym Polski. Dalsza część tekstu w naszym biuletynie. Biuletyn...
Koreańczycy badają polską wołowinę

Mięsne Fakty – WOŁOWE 6.12.2021

W dniu 29 listopada bieżącego roku rozpoczął się 5-dniowy audyt sektora mięsa wołowego przeprowadzany przez przedstawicieli koreańskiej służby APQA, który stanowi kolejny etap procedury...
Większy skup żywca rzeźnego

Mięsne Fakty – WOŁOWE 29.11.2021

Skup żywca rzeźnego ogółem (w wadze poubojowej ciepłej) w październiku br. był o 3,9% większy niż przed miesiącem. Dalsza część tekstu w naszym biuletynie. Biuletyn...
Najpopularniejsze rodzaje steków

Mięso wołowe od kuchni – STEKI

Najpopularniejsze rodzaje steków. Źródło zdjęcia otwierającego: Photogenica.pl. Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Komisja Europejska bada wdrożenie środków zwalczania ASF

Mięsne Fakty – WOŁOWE 22.11.2021

W dniach 16-25 listopada 2021 r. trwać będzie w Polsce audyt Komisji Europejskiej dotyczący oceny wdrażania środków zwalczania ASF. Audyt prowadzony jest na miejscu...
Główny Lekarz Weterynarii

Mięsne Fakty – WOŁOWE 15.11.2021

Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, w obecności sekretarza stanu Szymona Giżyńskiego wręczył Pawłowi Niemczukowi akt powołania na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii......
Sejm uchwalił ustawę o ułatwieniach w prowadzeniu handlu przez rolników

Mięsne Fakty – WOŁOWE 8.11.2021

Sejm RP uchwalił 29 października ustawę o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników... Dalsza część tekstu w...
Najważniejsze cechy jakościowe mięsa wołowego

Mięso wołowe – od kuchni

Najważniejsze cechy jakościowe mięsa wołowego stanowią: kruchość, soczystość, barwa, smakowitość i marmurkowość. Źródło zdjęcia otwierającego: Photogenica.pl. Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.