Czy porozumienie handlowe Unii z czterema państwami z Ameryki Południowej zagraża polskim producentom drobiu i wołowiny? Przedstawiciele branży biją na alarm, eksperci apelują o...
Podczas 2. Światowego Dnia Mięsa, który odbył się w stolicy z udziałem gości z zagranicy omówiono kluczowe wyzwania stojące przed polską branżą mięsną.
#Fundusze Promocji
Jak wynika z analiz Agriculture and Horticulture Development Board
(AHDB) brexit znacząco, głównie negatywnie, wpłynął na brytyjską
branżę wieprzowiny. Z jakimi wyzwaniami zmaga się ona po...
O faktach i mitach na temat mięsa drobiowego i wieprzowego, ich
roli w diecie i korzyściach ze spożywania - mówi Wanda Baltaza,
dietetyk kliniczny, wykładowca akademicki...
Węgierski rząd uchylił dekret wprowadzający zakaz importu polskiej
wieprzowiny i wołowiny. Embargo przestało obowiązywać z dniem
18 maja br., także w czterech innych krajach unijnych.
#Fundusze Promocji
Sprzedaż amerykańskiego mięsa wołowego za granicę zwyżkuje.
W marcu br. osiągnęła wartość najwyższą od czerwca 2024 r. Rośnie
m.in. na Tajwanie, w Meksyku, Chile i Ameryce...
Sprzedaż podrobów wieprzowych do Państwa Środka nadal rośnie
pomimo zmieniających się wzorców konsumpcji i ogólnego, postępującego
spadku importu wieprzowiny.
#Fundusze Promocji
Koncepcja Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta tzw. ROP, przedstawiona przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska, jest przykładem legislacji wrogiej wobec przedsiębiorców oraz działalności gospodarczej - przestrzega Jacek...
Komisja Europejska przystała na polskie propozycje zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków. Oznacza to, że widmo zakazu eksportu polskich kurczaków zostało oddalone, przynajmniej na razie.
#Fundusze...
Chce go wprowadzić Komisja Europejska. Przyczyna? Szalejąca
w naszym kraju wysoce zjadliwa grypa ptaków. Od początku b.r.
wykryto już ponad 75 nowych ognisk tej choroby, choć...