Rozpoczął się skup trzody chlewnej z obszarów zagrożonych występowaniem afrykańskiego pomoru świń. To efekt rządowej specustawy, którą parlament przyjął na początku września. Z północno-wschodniej części kraju ma być wykupionych i przerobionych na konserwy około 100 tysięcy świń. Rolnicy za dostarczone do zakładów przetwórczych zwierzęta mają otrzymać ceny zbliżone do rynkowych.
Przetworzone mięso ma trafiać docelowo w postaci konserw i pasztetów do instytucji charytatywnych lub wojska. Prezes ZPM, Witold Choiński, w rozmowie z Polskim Radiem podkreśla, że produkty ze skupowanych obecnie świń są w pełni bezpieczne dla człowieka.
Należy stanowczo i regularnie dementować te fałszywe doniesienia. Ani dla dorosłych osobników, ani dla dzieci ewentualny kontakt z wirusem nie grozi żadnymi konsekwencjami. To jest jedynie śmiertelny wirus dla świń i dzików. To jest problem hodowców i przetwórców, wyłącznie.
Oprócz rozwiązań wspierających hodowców, w ramach walki z ASF rząd przyjął również propozycje przepisów dotyczących większego zabezpieczenia trzody chlewnej oraz odstrzału dzików. Projekt musi jeszcze przyjąć parlament.
Źródło: Polskie Radio