„Rząd podpisał decyzję zezwalającą na zwiększenie importu mięsa przez Państwową Agencję Mięsa i Mleka. Nie chcemy importować więcej mięsa ale musimy chronić rynek przez spekulacjami cenowymi, które przyczyniają się do wzrostu inflacji. Decyzja ta wejdzie w życie niezwłocznie” – oświadczył Minister Rolnictwa Faruk Çelik na konferencji prasowej w dniu 2 lutego 2016 r.
Według danych Banku Centralnego Turcji, ceny mięsa wzrosły o 21% w 2015 r., w porównaniu do 2014 r., zaś ceny mięsa są główną przyczyną wysokiej rocznej stopy inflacji, która wyniosła 8,81% w 2015 r.
Obecnie, stosownie do postanowień Unii Celnej Turcji z UE, Turcja ma obowiązek importować 20 tys. ton mięsa rocznie z UE. Dodatkowo 15 tys. ton wołowiny Turcja zamierza importować z Bośni i Hercegowiny, z czego aż 6,5 tys. ton jeszcze w tym roku.
Zwiększony bezcłowy import mięsa jest także szansą dla polskich hodowców. Przede wszystkim polska wołowina cieszy się popularnością na tureckim rynku.
Minister Rolnictwa stwierdził również, że Rada Ministrów będzie starać się wpływać na ceny pieczywa – „Będziemy kontynuować rozmowy ze stowarzyszeniami branżowymi. Rząd jest zdeterminowany do obniżenia cen chleba”. W 2015 r. oficjalna cena 250 gramów chleba została podwyższona o 25%, z 1 liry do 1,25 liry czyli około 2 złotych.