Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności: tajniki zapewnienia wysokiej jakości drobiu i wieprzowiny

Bezpieczeństwo żywności: tajniki zapewnienia wysokiej jakości drobiu i wieprzowiny

W obliczu coraz większego zróżnicowania preferencji żywieniowych oraz różnorodności gustów konsumentów niezwykle istotne jest nie tylko dostarczanie mięsa wysokiej jakości o doskonałym smaku, ale także gwarancja jego absolutnego bezpieczeństwa. Polska od dawna cieszy się uznaniem w zakresie jakości mięsa drobiowego i wieprzowego, stanowiąc przykład dla innych krajów, jeśli chodzi o ustanawianie najwyższych standardów kontroli jakości żywności. W niniejszym artykule zajmiemy się aspektami związanymi z bezpieczeństwem żywności – ze szczególnym naciskiem na mięso – oraz poznamy procesy i przepisy, które mają na celu zapewnić nam bezpieczne i smaczne posiłki. Sprawdźmy, co kryje się za kulisami zapewnienia bezpieczeństwa żywności w kontekście mięsa.

Więcej
Jakie czynniki wpływają na jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego – genetyka, żywienie, warunki utrzymania

Jakie czynniki wpływają na jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego – genetyka, żywienie, warunki utrzymania

Produkcja zwierzęca wpisuje się w łańcuch żywienia człowieka, zajmując w nim pośrednią pozycję pomiędzy produktami roślinnymi a konsumentem ostatecznym, którym jest człowiek. Produkty pochodzące od zwierząt muszą spełniać wysoki wymogi jakości i bezpieczeństwa gwarantujące zmniejszenie istotnego poziomu ryzyka, jakie stanowi bezpośrednie spożycie produktów z pierwszego ogniwa, czyli produktów roślinnych. Z tego punktu widzenia jakość i bezpieczeństwo stanowią odrębne elementy, ale w znacznej mierze zależne od tych samych czynników, dlatego ich wspólne omówienie wydaje się racjonalne.

Więcej