Oświadczenia

Oświadczenie w sprawie rzekomej obecności salmonelli w polskim mięsie w Wielkiej Brytanii

OŚWIADCZENIE ZWIĄZKU POLSKIE MIĘSO

W SPRAWIE INFORMACJI NA TEMAT OBECNOŚCI SALMONELLI

W POLSKIM MIĘSIE

Szanowni Państwo,

w kontekście ostatnich doniesień medialnych dotyczących obecności salmonelli w mięsie drobiowym rzekomo pochodzącym z Polski, pragniemy przedstawić nasze stanowisko oraz zwrócić uwagę na kluczowe fakty związane z tą sprawą.

Przede wszystkim, jako reprezentanci polskiego sektora drobiarskiego, zdecydowanie podkreślamy, że dla polskich producentów mięsa najwyższym priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów oraz utrzymanie najwyższej jakości produktów mięsnych. Nasze standardy produkcji, rygorystyczna kontrola jakości oraz konsekwentne przestrzeganie zasad higieny stanowią podstawę całego procesu dostarczania mięsa, zarówno na rynek krajowy, jak i eksportowy. Korzystamy z najnowocześniejszych technologii i innowacyjnych procesów produkcyjnych, aby zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo mięsa i jego przetworów. Polskie wyroby mięsne spełniają najwyższe standardy jakości, zarówno krajowe, jak i międzynarodowe.

Informacje dotyczące obecności salmonelli w mięsie rzekomo pochodzącym z Polski wymagają rzetelnego i obiektywnego podejścia. Pragniemy podkreślić, że mięso drobiowe produkowane w Polsce podlega surowym procedurom kontroli oraz przestrzeganiu zasad HACCP. Istnieje wiele potencjalnych czynników, które mogły przyczynić się do wystąpienia takiego zjawiska, włącznie z możliwym brakiem przestrzegania standardów higienicznych w miejscach magazynowania czy sprzedaży mięsa.

Doceniamy Państwa rolę jako znaczącego źródła informacji. Jest dla nas jasne, że dziennikarze mają misję informowania, kwestionowania i badania – wszystko to stanowi fundament wolnej i demokratycznej społeczności. Jednak apelujemy o rzetelne i obiektywne podejście do przekazywania informacji związanych z naszą branżą, z należytą odpowiedzialnością, precyzją i starannością w sprawdzaniu faktów.

Państwa publikacja nie podaje takich istotnych szczegółów, jak dowody na kraj pochodzenia mięsa. Rozumiemy, że śledztwo jest w toku, zatem może być za wcześnie na wnioski.  Nawet jeśli rzeczywiście mięso pochodziło z Polski, przeszło przez wielu pośredników, co komplikuje jednoznaczne przypisanie polskiemu mięsu winy za zatrucia. Artykuł został napisany nieodpowiedzialnie, wprowadzając konsumentów w tendencyjne oceny sytuacji i wzbudzając niepokój.

Chcemy podkreślić, że branża drobiarska jest jednym z filarów polskiej gospodarki, który pracował na swoje sukcesy przez wiele lat. Polska jest największym producentem drobiu w Europie (20% rynku). Dlatego ważne jest, abyśmy dzisiaj bardzo ostrożnie i odpowiedzialnie podchodzili do tego, co piszemy i mówimy, ponieważ publikacje takie, jak wspomniane wyżej, mogą zniweczyć wypracowaną pozycję całej branży na rynku i w gospodarce. Skutki takich publikacji, jak te ostatnie, nie ograniczają się tylko do sfery społecznej, ale również ekonomicznej.

Apelujemy do Państwa o rozwagę i rzetelność w przyszłych publikacjach dotyczących zarówno tematu zatrucia salmonellą, jak i wszelkich innych związanych z naszą branżą. Zachęcamy do dialogu z ekspertami, rzetelnej analizy i zadawania pytań – jesteśmy zawsze otwarci na współpracę z mediami.

Wierzymy, że nasz apel spotka się z Państwa zrozumieniem.

Z wyrazami szacunku,

Związek Polskie Mięso