Informacje prasowe

Wieprzowina na talerzu malucha – eksperci zachęcają!

Wieprzowina na talerzu malucha – eksperci zachęcają!

Rodzicom zastanawiającym się nad zbilansowaną dietą swoich pociech naukowcy, dietetycy i lekarze wskazują wieprzowinę, mogącą znacząco wspierać zdrowy rozwój ich dzieci.

Pierwsze 6 do 12 miesięcy życia niemowlęcia to okres szybkiego wzrostu, w którym odżywianie odgrywa kluczową rolę. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez University of Colorado opublikowanymi w American Journal of Clinical Nutrition, mięso wieprzowe może być ważnym źródłem białka – bardzo potrzebnego w diecie podczas okresu przechodzenia na pokarmy stałe.

Chude mięso wieprzowe to bogate źródło nie tylko aminokwasów, ale też niezbędnych witamin i minerałów. Dzięki bogactwu składników odżywczych jest rekomendowane przez dietetyków jako część zbilansowanej diety dziecka. Zawarte w nim pełnowartościowe białko, duża ilość żelaza, cynk i witaminy – szczególnie z grupy B wspierają rozwój mięśni, układu nerwowego i odpornościowego. Wspomagają rozwój dziecka i mogą przyczynić się do jego lepszego stanu zdrowia w przyszłości. Potwierdza to także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która rekomenduje włączanie do diety najmłodszych chudego mięsa, w tym wieprzowiny.

Wieprzowina jest niedrogim, uniwersalnym i łatwo dostępnym źródłem białka. To dobre rozwiązanie dla rodziców poszukujących zdrowych i smacznych opcji żywieniowych dla swoich dzieci. Jest cennym elementem w walce z anemią oraz wspiera rozwój intelektualny i fizyczny dziecka. – mówi dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

Jakość mięsa jest kluczowa, dlatego zaleca się wybór produktów z certyfikowanych systemów jakości, takich jak PQS czy QAFP, które gwarantują wysoką wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów. W pierwszym roku życia dziecka najlepsza będzie polędwiczka, schab, czy chuda szynka, serwowane w formie łatwo przyswajalnej. Najlepiej podawać dzieciom mięso gotowane lub duszone, bez dodatku soli i intensywnych przypraw, by zachować jego naturalny smak i wartości odżywcze.

Zgodnie z wytycznymi dietetyków, mięso nie musi być obecne w diecie dziecka codziennie. Wystarczą 2-3 porcje tygodniowo, aby zapewnić mu niezbędne składniki odżywcze. Warto zacząć od niewielkich ilości, stopniowo zwiększając porcje, w zależności od potrzeb i apetytu malucha. Ważne jest, by było to mięso chude, jędrne i o odpowiedniej barwie, co gwarantuje wysoką jakość i wartości odżywcze.

Korzyści płynące ze spożywania chudej wieprzowiny nie ograniczają się tylko do najmłodszych. Dzięki swoim właściwościom odżywczym, wieprzowina może być ważnym elementem diety całej rodziny, pomagając w walce z anemią i wspierając zdrowy metabolizm.

#FunduszePromocji