Strona główna Archiwum Wspólne oświadczenie MRiRW oraz ZPM

Wspólne oświadczenie MRiRW oraz ZPM

Związek Polskie Mięso oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydali wspólne oświadczenie w sprawie nieprawdziwych faktów w artykule o ASF opublikowanym na portalu WP.PL.
Żadna chora na ASF świnia domowa w Polsce nie została poddana obróbce przemysłowej. Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem. Nieprawdą jest także, że w tym roku były prowadzone jakiekolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki – oświadczyli wspólnie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz ZPM.
Wydane oświadczenie dotyczy tekstu jaki ukazał się na portalu Wirtualna Polska. W artykule pt.: „Przepchnęli to. Szydło i Jurgiel przekonali firmy do produkcji konserw z ASF” dziennikarz dowodzi, że „udało się znaleźć grupę desperatów, firm które zgodziły się na zamówienie rządu wyprodukować konserwy ze świń pochodzących ze stref zakażonych wirusem ASF. To tajny projekt rządu”. W całym tekście dziennikarz twierdzi, że Polacy są truci mięsem skażonym wirusem ASF, a wszystko to za przyzwoleniem ministerstwa rolnictwa oraz branży mięsnej. Tekst został powielony przez wszystkie największe media codzienne oraz tygodniki.
Resort i ZPM w swoim oświadczeniu stanowczo zaprzeczyli twierdzeniom dziennikarza podkreślając, że nie ma żadnych „potwierdzonych doniesień naukowych o zachorowaniach na ASF ludzi” oraz że „produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od zdrowych świń”.
Ministerstwo i Związek podkreślili, że tego typu publikacje narażają polski przemył mięsny na ogromne straty, bo nieprawdziwe informacje mogą doprowadzić do załamania na rynku wieprzowiny oraz mogą „doprowadzić do olbrzymich strat gospodarczych w całej Unii Europejskiej”.